Над 100 граждани и общественици са подписали отворено писмо по повод журналистически

...
Над 100 граждани и общественици са подписали отворено писмо по повод журналистически
Коментари Харесай

Над 100 граждани и общественици с протестно писмо срещу репортаж на Карбовски за отнето в Холандия дете

Над 100 жители и общественици са подписали отворено писмо във връзка журналистически материал в предаването " Карбовски: Втори проект " по bTV, което описа за случай на отнето в Холандия дете.

Публикуваме писмото без редакторска интервенция. То е адресирано до Съвет за електронни медии, АБРО, медийната парламентарна комисия и " БТВ медия груп ".

Отворено писмо във връзка разпространяването на дезинформация в предаването  " Карбовски: Втори проект " по БТВ

До:

СОФИЯ ВЛАДИМИРОВА, СЪВЕТ ЗА ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ
АТАНАС ГЕНОВ, АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ РАДИО И ТЕЛЕВИЗИОННИ ОПЕРАТОРИ
ВЕЖДИ РАШИДОВ, КОМИСИЯ Пожарна охрана КУЛТУРА И МЕДИИ КЪМ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
БТВ МЕДИЯ ГРУП

Копие до:

БОЙКО БОРИСОВ, МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

РУМЕН РАДЕВ, ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
БИСЕР ПЕТКОВ, МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА
ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА, МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ
ЕЛЕОНОРА ЛИЛОВА, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО
СОТИР ЦАЦАРОВ, ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МАЯ МАНОЛОВА, ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
АСОЦИАЦИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ
ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ „ БОРБА С ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ “ КЪМ
МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ
ПОСОЛСТВО НА КРАЛСТВО НИДЕРЛАНДИЯ В БЪЛГАРИЯ

ОТНОСНО: Отворено писмо на 110 жители и общественици във връзка разпространяване на дезинформация и подвеждащ журналистически материал от ефира на БТВ

Уважаеми дами и господа,

Вярваме, че в БТВ Медия Груп работят доста отдадени и почтени български журналисти, които се преценяват с професионалните стандарти. За наше голямо отчаяние, навръх празника на детето, Първи юни БТВ разпространи информация, която съгласно нас е в нарушаване на българското законодателство и етичните стандарти на публицистиката.

Става дума за предаването „ Карбовски: Втори проект “ на тематика „ Системата, която взема решение кое е най-добра за детето ви: Трагедията на българския татко и неговото дете, отнето от ювеналната юстиция в Холандия. “

Този материал дезинформира и всява необоснована суматоха измежду българските родители и съдържа изказвания, които
не дават отговор на истината. Нещо повече: той е в несъгласие с условието да не се позволяват излъчвания, внушаващи боязън, злоба, ненавист и нетърпимост сред жителите.

Представеният в предаването на господин Карбовски случай е прекомерно сложен, а отразяването му не за пръв път беше сензационно, преднамерено и едностранчиво. Въпреки че решението на холандския съд е публично достъпно в интернет и съдържа основна информация, която хвърля светлина върху претекстовете на съда, тази достоверна информация въобще не беше
показано в предаването. Редица въпроси не откриха отговор в него; част от тях сме извели в Приложение по-долу.

Като разчита на чувствителността и емоциите на хората по близката до всеки тематика за отбрана на децата, предаването е образец за целенасочена агитация. Общото подстрекателство е „ да внимаваме, тъй като скоро това ще стане и при нас “.

Заслужава отбелязване и фактът, че предаването се излъчва тъкмо ден преди оповестения народен митинг против Стратегията на детето, срещу неправителствените организации, против политиките за възстановяване благосъстоянието на децата и фамилиите.

Материалът е в унисон с цялостната акция против Стратегията за детето, на която сме очевидци през последните месеци. Тази акция е ориентирана срещу правата на децата, опълчва ги на тези на родителите им и използва неверни или мощно манипулативни изказвания против обществените услуги в чужди страни: първо Норвегия, а в този момент Нидерландия. Използването и налагането на термини като „ ювенална юстиция “, фиктивен в българския език и правна терминология, води към добре документирана хибридна агитация от последните години. Това е част от по-обща кампания срещу Европейския съюз и европейските полезности.

Уважаеми политици, общественици и държавни чиновници, към този момент трети месец в ход е чудовищна акция. Това не може да продължава повече! Всички институции би трябвало да поемат ангажимент и да противодействат срещу основаването на неуравновесеност измежду българите, че някой ще пристигна да им вземе детето. Призоваваме медиите да бъдат изключително деликатни към дезинформацията във връзка с „ норвежката система “, „ педофилията в Швеция “, „ неприятните обществени служащи “ и други сходни, защото това е откровена и целенасочена пропагандна акция. Тя нанася големи вреди на хора и организации, които се грижат за най-важното – благосъстоянието на децата и фамилиите в България.

Настояваме БТВ да премисли своята политика и в бъдеще да се отнася с повече внимание към прекомерно комплицираните от правна и човешка гледна точка случаи на деца, които са обект на протекция от страна на държавните институции в България и в чужбина. От извънредно значение е спазването на професионалните стандарти за протекция на децата, защото ред условия, изнесени преднамерено, както в тази ситуация, нанасят вреди на детето, на родителите и на обществото.

Настояваме БТВ Медия Груп неотложно да смъкна видеото от уеб страницата на БТВ и да преразгледа контракта си с Мартин Карбовски за посоченото предаване, тъй като това не е изолиран случай. Очакваме бърза реакция от страна на Съвета за електронни медии. Настояваме СЕМ да организира среща по въпроса за дезинформацията и подправените вести, които все по-настойчиво навлизат в българските малките екрани. Подобни предавания водят към съмнение към българските медии и публицистиката ни
като цяло.

Настояваме Парламентарната комисия по просвета и медии в Народното събрание да провежда необятен спор по тематиката. Не можем да допуснем тенденциозни излъчвания, предавани по национална телевизия, да дават трибуна на хора и организации, които целеустремено спъват работата на държавата по протекция на детето.

Настояваме страната да стартира да работи в полза на своите жители, а не да бездейства, до момента в който пропагандата и дезинформацията всяват боязън в българското общество.

ПРИЛОЖЕНИЕ

Въпроси, провокирани от предаването на Мартин Карбовски:

• Защо бяха задавани въпроси единствено към едната страна, бащата, а не бяха поканени и други близки на фамилията от страната на умрялата майка? Защо не беше упомената подадената от майката тъжба против бащата за домашно принуждение? Защо не стана ясно заради какви аргументи тази тъжба не е почетена в България? Защо не бяха потърсени отзиви на експерти, адвокати, обществени служащи? Това би помогнало да се изяснят независимо обстоятелства към този безизходен случай.

• Защо позицията на холандския съд беше показана едностранчиво и непълно, без ясно да се показват претекстовете на съда? От обществено достъпното съдебно решение излиза наяве, че съдът е отсъдил в интерес на гладко интегриране на детето към българското му семейство и се търсят благоприятни условия това да се осъществи. Това не съответствува с версията за „ похищение “ на детето.

• Защо неведнъж се подчертава върху даването на детето на „ чернокожа гей двойка “? От една страна, няма доказателства за това. От друга страна, тази информация се използваше за целеустремено разпалване на предубеждения в българското общество във връзка с расата и сексуалността на приемните родители.

• Защо продуцентите на предаването и БТВ медия груп допускат разпространяването на термина „ ювенална юстиция “ и съпътстващата го конспиративна доктрина? Този термин не съществува в българската правораздавателна система. Той е прочут от рускоезични уеб сайтове и е част от хибридните офанзиви против обществените служби в западните страни.

• Защо бТВ позволи открита офанзива против „ Могъщия запад “, който „ не ни смята за хора “? Защо страна от Европейски Съюз е упрекната в „ похищение “ на български деца и в сериозна организация за взимане на „ бели “ деца от източноевропейски страни без всякакво показване на сериозна позиция към сходно изказване? Мартин Карбовски показа случая като характерен и насочи посланието, че „ на всеки може да се случи “: „ Бащата даде това изявление... с цел да знаете вие, елементарните фенове,
че в западните страни има система, ювенална юстиция се назовава, която лишава деца от родителите и не ги връща. От родители от по-бедни и смотани страни – Полша, Чехия, България, някакви такива. ... Обикновените хора не могат да се изправят в борба с цели страни, чиито служби работят като добре смазани машини, като на филм. “  Това обръщение е погрешно, подвеждащо, манипулативно, всява боязън и паника сред българските родители, насажда ненавист към други страни от Европейски Съюз и подкопава доверието в „ Запада “ и по-конкретно Европейския съюз, на който България е пълновръстен член.

ПОДПИСИ НА БЪЛГАРСКИ ОБЩЕСТВЕНИЦИ И ГРАЖДАНИ:

Аглая Калафатова
Албена Дробачка
Александра Георгиева
Александър Миланов
Алексей Пампоров
Анелия Атанасова
Анет Маринова
Ани Стоянова
Антоанета Баева
Антоанета Костадинова
Антонина Кенова
Антония Чиликова
Белла Динкова
Борислава Гицова
Борислава Костадинова
Валентина Вълчева
Валерия Виденова
Василена Доткова
Велина Митева
Венета Господинова
Вера Славова
Вера Стаевска
Весела Алексиева
Весела Банова
Веселина Василева
Виктор Лилов
Георги Апостолов
Георги Богданов
Даниел Димитров
Десислава Алексова
Деян Колев
Джулия Тодорова
Диана Димова
Диана Нинчева
Диляна Дилкова
Диляна Георгиева
Дима Пройкова
Димо Димов-Лемуил
Дияна Бончева
Дияна Нинчева
Д-р Пламен Димитров
Д-р Таня Андреева
Екатерина Велева
Елена Бачева
Елена Божинова
Елена Тарашева
Елка Налбантова
Емилия Славова
Жюстин Томс
Звездица Ковачева
Ивайло Захариев
Иван Димитров
Ивелина Паничарова
Иво Ванчев
Илиян Ризов
Йоана Терзиева
Калоян Станев
Камелия Станчева
Катерина Иванова
Кирил Михайлов
Красимир Манджуков
Красимира Обретенова
Кристина Христова
Кристиян Енчев
Лъчезар Маринополски
Любомира Велчева
Любомира Касабова
Людмил Спасов
Мадлен Таниелян
Маргарита Габровска
Мария Брестничка
Мария Гинева
Мария Тодорова
Мартин Костадинов
Мартина Колева
Мая Ценова
Мила Ташкова
Милена Михайлова
Милена Кадиева
Мирослава Маджарова
Младен Минков
Надежда Дерменджиева
Надежда Цекулова
Нарине К. Хачадурян - Банкова
Наталия Фикова
Невена Маджарова
Нели Петрова-Димитрова
Николай Георгиев
Петя Атанасова
Пламена Георгиева
Пламена Николова
Пол Найденов
Рада Цанева
Радосвета Стаменкова
Радостина Петрова
Рая Стефанова
Ренета Венева
Росен Василев
Росица Атанасова
Светла Енчева
Светослава Павлова
Станислав Додов
Станислава Костадинова
Теодора Крумова
Тома Белев
Христина Георгиева
Христо Илиев
Цвета Брестничка
Цветелина Ганева
Яна Алексиева
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР